2012. jan. 19.

PCOS betegségről, Cisztákról és lelki összefüggéseiről

Szeretném megjegyezni, hogy a lent leírtakat nem én találtam ki, hanem kigyűjtöttem. Forrás megjelölés lent található.


A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma, vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.




A PCOS fizikai  okai


Ma a policisztás petefészek-szindrómát tekintik a reproduktív korú nők fő meddőségi okának. 
A betegség rövid és hosszú távú szövődményekkel is társul, ezért korai felismerésének és megfelelő kezelésének rendkívül nagy a jelentősége. Ma már tudjuk, hogy a betegség kialakulására az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is hatással van. 
A petefészek-szindróma kialakulását befolyásoló tényezők között első helyen a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, illetve ezekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás szerepel, de fontos megemlíteni a fokozott stresszterhelést is.


A PCOS a túlzott férfihormon-hatások (hiperandrogenizmus) és a petefészek működési zavarának (ovariális diszfunkció) egymást kölcsönösen is rontó keveréke. . A továbbiakban is már csak a diagnózis és a kezelés, tehát az orvosi gyakorlat szempontjából fontos folyamatokra térek ki röviden.
Tünetek többnyire a serdülőkorban kezdenek mutakozni. A havivérzés beindulása késik, és gyakran szabálytalan is marad. A petefészkek és a mellékvesék a kelleténél nagyobb férfihormon-aktivitást fejtenek ki, ennek tünetei: zsíros bőr, pattanások (acne), férfias típusú szőrösödés (hirsutismus), a hasi területen férfias zsírpárna, ritkábban férfias típusú kopaszodás (androgen alopecia). Kövérség PCOS-ben nem alapvető, de kifejlődése több okból is súlyosbítja a bajt és nehezíti a kezelést: 1. a túlsúlyosság önmagában is inzulin rezisztenciával jár, 2. a felesleges zsírszövetben a női hormonok egy része is férfihormonná alakul, 
3. a kövéreken alacsonyabb SHBG szint miatt erősebb a férfihormoníaktivitás, 4. önmagában is csökkenti a teherbeesést és annak rendes kihordását.
A petefészkekben a peteérés gátolt (anovulatio). A menstruációs ciklus első felében a tüsző fejlődése gyakran elakad, és 10 mm-nél kisebb hólyagcsa (ciszta) állapotban marad, ami évek alatt kifejleszti az ultrahang vizsgálattal felfedezhető policisztás ováriumképet (PCO). Kár, hogy ez a tünet megragadt a betegség nevében, mert policisztás ováriumkép más betegségben is gyakori, viszont tünetmentes (nem beteg) személyeken is előfordul, máskor pedig PCOS-ben sem vehető észre. Meglétét a diagnosztikai kritérium-rendszer sem követeli meg, ha a szindróma a többi tünet alapján egyértelmű.
A peteérés zavara teherbeesési nehézségben is megnyilvánulhat. Sokan csak a kívánt teherbeesés elmaradása miatt fordulnak orvoshoz, mert a többi tünet vagy nem zavarja őket, vagy az azokat kezelők nem vetették fel PCOS lehetőségét.
Menstuációs zavar is meglehetősen gyakori. A csak egy-kétnapos ciklus-eltéréstől a teljes vérzéselmaradásig (amenorrhoea) terjedhet, de a peteérési zavar ellenére vannak, akik szabályosan menstruálnak.
Az inzulin rezisztencia a PCOS-t a metabolikus szindrómakörhöz kapcsolja: magas vérnyomás, cukorbetegség, kövérség, zsíranyagcsere-zavarok, köszvény a PCOS betegeken is halmozottan jelennek meg az élet előrehaladásával.
A betegek családjában gyakoriak az előbb felsorolt anyagcsere betegségek, ez a PCOS örökletes okból való kialakulására utal. A hibás géneket mindkét szülőtől, más metabolikus zavarokkal kombináltan is lehet örökölni.
A PCOS kifejlődésében-súlyosbodásában-sokrétűségében más eltérések is játszhatnak szerepet, amiknek a kezelés szempontjából való jelentősége mérlegelendő. Ilyen pl. a D-vitamin hiány, mely annál kifejezettebb, minél nagyobb a beteg túlsúlya, és ez önmagában is IR fokozó tényező.
A tünetek nem mindig hívják fel a figyelmet a problémára. Sokszor a beteget vizsgáló sem veti fel a PCOS lehetőségét. A vérvizsgálat sem minden esetben jelez kóros (a laboratóriumi cédulán feltűntetett tartomány feletti) hormonszinteket - ez is sokakat megtéveszthet.
Ha a jó diagnózis ellenére is a beteget csak egyes tünetek miatt kezelik, a kezelés gyakran eredménytelen marad, miközben a rossz irányba sodródó szénhidrát- és zsíranyagcsere cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Az élet előrehaladásával már ezek és további szövődményeik uralják a képet.




Bőrtünetek:

Zsíros bőr, pattanásosság (acne) az esetek döntő többségében észlelhető.
Gyakori az eleinte alig észrevehető, majd erősödő férfias típusú szőrnövekedés (bajusz- és szakállképződés, szőrök az emlőbimbó körül, a hason felfelé húzódóan, hátul a keresztcsont tájékán).Hajhullás, férfias típusú kopaszodás is előfordul.
Az acanthosis nigricans a kifejezetten kövéreken észlelhető: barnásfekete, durvább felületű bőrterület a nyak hátsó részén, a nyakláncnak megfelelő helyen, illetve a hajlatokban (hónalj, lágyékhajlat, emlők alatt)


"Cukoréhség"

Hosszabb étkezési szünetekben, vagy 1-2 órával édességek, cukros ételek, üdítők, gyümölcslevek fogyasztása után nyugtalanság, remegés, gyengeségérzés, esetleg hideg verejtékezés, leginkább éhségérzet léphet fel (hypoglikémia, „hipózás”). Mások csak parancsoló édesség utáni vágyat éreznek, és ennek következtében sok csokoládét, édességet fogyasztanak. Az inzulin túltermelődés következtében bekövetkező vércukoresés következménye.


Pszichés tünetek

A fentebb felsorolt panaszok mellé gyakran társul levertség, kiábrándultság érzése, depresszió. Nem tudjuk, hogy ez a panaszok miatt másodlagos (következményes) zavar, vagy a betegség velejárója, mint az az inzulin rezisztenciával járó egyéb kórképekben is lehetséges.


A tünetek időbeli változása

A PCOS hormonális tünetei általában a serdülőkorban kezdődnek és a fiatal felnőttkorra bontakoznak ki, majd többéves stagnálás után a kor előrehaladásával fokozatosan enyhülnek. Acne pl. 40 éves kor felett már ritka.
A PCOS anyagcsere tünetei viszont a kor előrehaladtával romlanak: a kövérség, cukorbetegség, vérzsír-zavarok, magasvérnyomás (a metabolikus szindróma összetevői) egyre gyakoribbak, amik eredményeképpen szív-érrendszeri betegségek fejlődnek ki. PCOS-ben nagyobb a valószínűsége a méh- és petefészekrák kialakulásának.


Mivel a kezelés egyik alappillére a megfelelő táplálkozás itt javaslom Szendi Gábor oldalát a Tények és Tévhitek weboldalt.



                        Kanyarodjunk a lelki eredetére

Petefészek a termékenység szimbóluma.
Ciszta: lenyelt könnyek, a lélek vize, az anyai archetípussal kapcsolatos problémák.  Sok könyv beszél a kreativitásról is, hiszen nem csak a gyermekkel kapcsolatos termékenységről beszélhetünk. 

A cisztában lévő folyadék,mint minden víz a lélek szimbóluma. 
A cisztában tehát olyan lelki energia tokozódik be, amelyet az érintett nem tud megélni,ezért pang. Gyakran összegyűjtött könnyekről van szó, amit az illető nem tudott a megfelelő helyen és pillanatban kisírni. 



Sokszor a gyermekvállalással kapcsolatos és hogy mennyire összefügg ezzel a témával, azt az a tény mutatja meg, hogy a ciszták gyakorlatilag csak a szüzesség sikerese elvesztés után jelennek meg. 
A ciszták gyakori keletkezésének az oka, hogy a tüsző túl sokáig megmarad és ennek oka, hogy a pete nem akar leválni. Ennek testi szinten gyakran az az oka, hogy a tüszőhártya nem reped fel, mert túl kemény és durva. Az érintetnek tisztáznia kell magában, hogy a szövetei mennyire tükrözik őt, mennyire kemény és durva külön tekintettel a gyerekvállalás témájára.  Ha a kötőszövet kemény és merev, és a pete nem tud kiszabadulni az utalhat arra, hogy az érintett nem tud elengedni az ősi női területen. Nyilvánvalóan hiányzik a bizalom, ahelyett van a páncélépítés, bebiztosítás. Az egész helyzetből hiányzik a női  (arche)tipikus puha, női odaadás, helyette van a férfias durvaság és keménység. 
Ha egy lépéssel tovább megyünk, és a női petét összekapcsoljuk a Hold elvével és általában az érzésekkel, akkor sejthető, hogy az érintett páncélt (megkeményedett szöveteket) növesztett sok olyan érzelmi seb ellen, amelyek a nőiségét érték, és legszívesebben nem adna ki semmit az érzéseiből, könnyeiből.



 Lehet nem ő a megfelelő partner? Vagy a nő nem tudja kinyilvánítani gyermek utáni vágyát, mert nem bízik a férfiban. 
Természetesen lehet gyereket szülni más síkon is. Erre olyan tervek és témák alkalmasak amiket a szívén visel, amelyeket régóta hordoz magában, és amelyek beteljesülést ígérnek, és amelyek a megszületésük után is gondoskodást igényélnek. 

A megoldáshoz össze kell szednie minden lelki erejét ,és bele kellene vágnia az olyan témákba, mint a "termékenység", az "anyai nőiesség" és a "női örökség", hogy végül ki tudjon békülni az archetipikus HOLD-témákkal . Tapasztalatok azt mutatják, hogy a külső körülményeket addig nem lehet megjavítani, amíg a belső átalakulás nem történt meg. Még ez sem garancia, de jelentősen növeli annak valószínűségét, hogy a külső körülmények előnyösen alakulnak. Természetesen az is előfordulhat, hogy a nő kilép a párkapcsolatból, mert az nem biztosít megfelelő alapot a fészeknek. A rossz kompromisszumoknak kemény következményei lehetnek.
Minél előbb kell tisztázni azt a kérdést is, hogy a külső életterv menyire egyezik a belső hangulattal.



Mivel egyik általam ismert könyv sem tért ki kifejezetten a PCOS lelki tüneteire, ezért magát a cisztát vettem alapul. Ha megnézzük, hogy orvosilag mi a kialakulása a PCOS-nak, akkor viszont a lelki háttérben meg kellene néznünk az inzulin rezisztenciát, életmódot és az öröklési hajlam  miértjét. Bár én azt gondolom, az ok,  inkább a Nőiség környékén keresendő .




Források:
Ruediger Dahlke: A betegség,mint szimbólum
Margit és Rüdiger Dahlke: A Női Egészség-ség
Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek
http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/10621/a-pcos-okai-tunetei
http://pco-szindroma.hu/index2.html
http://www.tenyek-tevhitek.hu/policisztas-ovarium-szindroma-pco.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése